2010. szeptember 17., péntek

Guiness-rekord HALASI SAVANYÚMÁJ.

         Halasi Savanyúmáj 
            Guiness-rekord
                     2010.
                Kiskunhalas

 Guiness rekordot állított fel Sós Dezső mesterszakács és     csapata Kiskunhalason a XXXI.Nemzetközi Szüreti Fesztivál utolsó napján.Az ételből 1513 adag fogyott .(hivatalos adat)

A régmúlt idők halasi embereinek kedvelt étele volt,s a mai napig is szívesen fogyasztják 
Kiskunhalason és környékén a Halasi savanyúmáj elnevezésű ételkülönlegességet.
Fotóimmal illusztrálom a nem minden napi eseményt ahol Ihos József (kató néni) is résztvett közkedvelt humorával.

 
 

Halasi Savanyúmáj

HOZZÁVALÓK 10-főre :
40dkgsertéstarja,50dkgoldalas,30dkgsertés lapocka,30dkgsertésmáj,8-10dkg sertés velő,
1,5kg vöröshagyma4-5gerezd fokhagyma,10dkg só,1dkg őrölt bors,10dkg csemegepaprika,
ízlés szerint gulyáskrém,és pirosarany,1db erős paprika,10dkg kristálycukor,0,5dl ecet, 
15dkg zsír,2kg burgonya.

ELKÉSZÍTÉS : 
Az összes sertéshúst közepes(2cm)kockákra daraboljuk.50dkg vöröshagymát megpucolunk,kockára vágunk,majd zsíron megfonnyasztunk.Ezután hozzáadjuk a vegyes sertéshúst,sózzuk borsozzuk.Pár gerezd fokhagymát adunk hozzá és addig pároljuk saját levében,még zsírjára sül.Ekkor megszórjuk piros törött paprikával,vízzel felengedjük-épphogy ellepje.Amikor már majdnem teljesen puha a hús,hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott sertés májat,majd a megtisztított,megmosott sertés velőt.Ízesítjük és néhány perc forralás után levesszük a tűzről.  
  Köretként adhatunk hozzá főtt sós burgonyát,valamint az elmaradhatatlan karikára vágott savanyú hagymát....
Ennek elkészítése :A hagymákat vékony karikára szeljük,sós vízben felforraljuk,majd rögtön leöntjük a levét.
Ezután hideg vizet adunk hozzá,melybe ecetet,cukrot,őrölt borsot rakunk,kinek-kinek a szája íze szerint.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !
 

 


                                                    

4 megjegyzés:

  1. Ez igen!!!
    (nem is tudtam, hogy az evezőket főzéshez is leget használni :D :D )
    Kiválló ötletet adtál Bandi!
    Ezt a savanyúmájat valamelyik hétvégén megfőzöm.
    Köszönöm a riportot.
    Üdv.

    VálaszTörlés
  2. Szia "erdővidék" !
    Sok sikert a főzéshez és jó étvágyat.
    Nekem ízlett!
    Üdv :Bandi

    VálaszTörlés
  3. Szia Bandi!
    Nekem is ízlett!
    Sőt!
    A lányoknak is ízlett!
    Kicsi lányom, Zsófika a velőért már akkor rajongott, amikor megvettük a hentesnél. :D
    Orsi lányom, a májat részesítette előnyben.
    Judit volt a főkóstoló, mármint a savanyítást illetően...
    -mert hadd jegyezzem, meg itt, hogy a receptnek van egy kis hiányossága:
    -nem derül ki, mikor és mennyire kell besavanyítani!( mi egy kicsit, olyan édes-savanyúra készítettük)
    Savanyúságnak természetesn elkészítettem mellé a savanyú hagymát.
    Szóval:
    -Köszönjük szépen az ebédet. Finom volt!

    VálaszTörlés
  4. Szia !
    Örülök,hogy kipróbáltátok!
    Bevallom a savanyú hagymát én sem így készítem.
    A bevált módszerem...:
    A hagymát tisztítás,mosás után A lehető leg vékonyabbra,karikára szelem.
    Először sózom,ami adja a levét,majd ízlés szerint cukrot adok hozzá,majd egy kevés olaj,és végül ecetet.Néha borsot őröltet,néha kevés őrölt paprikát egy keveset.
    hmmm Egészségetekre!
    Üdv :Bandi

    VálaszTörlés