Guiness-rekord
2010.
Kiskunhalas
Guiness rekordot állított fel Sós Dezső mesterszakács és csapata Kiskunhalason a XXXI.Nemzetközi Szüreti Fesztivál utolsó napján.Az ételből 1513 adag fogyott .(hivatalos adat)
A régmúlt idők halasi embereinek kedvelt étele volt,s a mai napig is szívesen fogyasztják
Kiskunhalason és környékén a Halasi savanyúmáj elnevezésű ételkülönlegességet.
Fotóimmal illusztrálom a nem minden napi eseményt ahol Ihos József (kató néni) is résztvett közkedvelt humorával.
Halasi Savanyúmáj
HOZZÁVALÓK 10-főre :
40dkgsertéstarja,50dkgoldalas,30dkgsertés lapocka,30dkgsertésmáj,8-10dkg sertés velő,
1,5kg vöröshagyma4-5gerezd fokhagyma,10dkg só,1dkg őrölt bors,10dkg csemegepaprika,
ízlés szerint gulyáskrém,és pirosarany,1db erős paprika,10dkg kristálycukor,0,5dl ecet,
15dkg zsír,2kg burgonya.
ELKÉSZÍTÉS :
Az összes sertéshúst közepes(2cm)kockákra daraboljuk.50dkg vöröshagymát megpucolunk,kockára vágunk,majd zsíron megfonnyasztunk.Ezután hozzáadjuk a vegyes sertéshúst,sózzuk borsozzuk.Pár gerezd fokhagymát adunk hozzá és addig pároljuk saját levében,még zsírjára sül.Ekkor megszórjuk piros törött paprikával,vízzel felengedjük-épphogy ellepje.Amikor már majdnem teljesen puha a hús,hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott sertés májat,majd a megtisztított,megmosott sertés velőt.Ízesítjük és néhány perc forralás után levesszük a tűzről.
Köretként adhatunk hozzá főtt sós burgonyát,valamint az elmaradhatatlan karikára vágott savanyú hagymát....
Ennek elkészítése :A hagymákat vékony karikára szeljük,sós vízben felforraljuk,majd rögtön leöntjük a levét.
Ezután hideg vizet adunk hozzá,melybe ecetet,cukrot,őrölt borsot rakunk,kinek-kinek a szája íze szerint.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !
Ez igen!!!
VálaszTörlés(nem is tudtam, hogy az evezőket főzéshez is leget használni :D :D )
Kiválló ötletet adtál Bandi!
Ezt a savanyúmájat valamelyik hétvégén megfőzöm.
Köszönöm a riportot.
Üdv.
Szia "erdővidék" !
VálaszTörlésSok sikert a főzéshez és jó étvágyat.
Nekem ízlett!
Üdv :Bandi
Szia Bandi!
VálaszTörlésNekem is ízlett!
Sőt!
A lányoknak is ízlett!
Kicsi lányom, Zsófika a velőért már akkor rajongott, amikor megvettük a hentesnél. :D
Orsi lányom, a májat részesítette előnyben.
Judit volt a főkóstoló, mármint a savanyítást illetően...
-mert hadd jegyezzem, meg itt, hogy a receptnek van egy kis hiányossága:
-nem derül ki, mikor és mennyire kell besavanyítani!( mi egy kicsit, olyan édes-savanyúra készítettük)
Savanyúságnak természetesn elkészítettem mellé a savanyú hagymát.
Szóval:
-Köszönjük szépen az ebédet. Finom volt!
Szia !
VálaszTörlésÖrülök,hogy kipróbáltátok!
Bevallom a savanyú hagymát én sem így készítem.
A bevált módszerem...:
A hagymát tisztítás,mosás után A lehető leg vékonyabbra,karikára szelem.
Először sózom,ami adja a levét,majd ízlés szerint cukrot adok hozzá,majd egy kevés olaj,és végül ecetet.Néha borsot őröltet,néha kevés őrölt paprikát egy keveset.
hmmm Egészségetekre!
Üdv :Bandi