Halasi Savanyúmáj
Guiness-rekord
2010.
Kiskunhalas
Guiness rekordot állított fel Sós Dezső mesterszakács és csapata Kiskunhalason a XXXI.Nemzetközi Szüreti Fesztivál utolsó napján.Az ételből 1513 adag fogyott .(hivatalos adat)
A régmúlt idők halasi embereinek kedvelt étele volt,s a mai napig is szívesen fogyasztják
Kiskunhalason és környékén a Halasi savanyúmáj elnevezésű ételkülönlegességet.
Fotóimmal illusztrálom a nem minden napi eseményt ahol Ihos József (kató néni) is résztvett közkedvelt humorával.
Halasi Savanyúmáj
HOZZÁVALÓK 10-főre :
40dkgsertéstarja,50dkgoldalas,30dkgsertés lapocka,30dkgsertésmáj,8-10dkg sertés velő,
1,5kg vöröshagyma4-5gerezd fokhagyma,10dkg só,1dkg őrölt bors,10dkg csemegepaprika,
ízlés szerint gulyáskrém,és pirosarany,1db erős paprika,10dkg kristálycukor,0,5dl ecet,
15dkg zsír,2kg burgonya.
ELKÉSZÍTÉS :
Az összes sertéshúst közepes(2cm)kockákra daraboljuk.50dkg vöröshagymát megpucolunk,kockára vágunk,majd zsíron megfonnyasztunk.Ezután hozzáadjuk a vegyes sertéshúst,sózzuk borsozzuk.Pár gerezd fokhagymát adunk hozzá és addig pároljuk saját levében,még zsírjára sül.Ekkor megszórjuk piros törött paprikával,vízzel felengedjük-épphogy ellepje.Amikor már majdnem teljesen puha a hús,hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott sertés májat,majd a megtisztított,megmosott sertés velőt.Ízesítjük és néhány perc forralás után levesszük a tűzről.
Köretként adhatunk hozzá főtt sós burgonyát,valamint az elmaradhatatlan karikára vágott savanyú hagymát....
Ennek elkészítése :A hagymákat vékony karikára szeljük,sós vízben felforraljuk,majd rögtön leöntjük a levét.
Ezután hideg vizet adunk hozzá,melybe ecetet,cukrot,őrölt borsot rakunk,kinek-kinek a szája íze szerint.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !