2010. szeptember 17., péntek

Mongol zenészek-3

Mongol zenész-2

Mongol zenészek-1

Herencias együttes.

Guiness-rekord HALASI SAVANYÚMÁJ.

         Halasi Savanyúmáj 
            Guiness-rekord
                     2010.
                Kiskunhalas

 Guiness rekordot állított fel Sós Dezső mesterszakács és     csapata Kiskunhalason a XXXI.Nemzetközi Szüreti Fesztivál utolsó napján.Az ételből 1513 adag fogyott .(hivatalos adat)

A régmúlt idők halasi embereinek kedvelt étele volt,s a mai napig is szívesen fogyasztják 
Kiskunhalason és környékén a Halasi savanyúmáj elnevezésű ételkülönlegességet.
Fotóimmal illusztrálom a nem minden napi eseményt ahol Ihos József (kató néni) is résztvett közkedvelt humorával.

 
 

Halasi Savanyúmáj

HOZZÁVALÓK 10-főre :
40dkgsertéstarja,50dkgoldalas,30dkgsertés lapocka,30dkgsertésmáj,8-10dkg sertés velő,
1,5kg vöröshagyma4-5gerezd fokhagyma,10dkg só,1dkg őrölt bors,10dkg csemegepaprika,
ízlés szerint gulyáskrém,és pirosarany,1db erős paprika,10dkg kristálycukor,0,5dl ecet, 
15dkg zsír,2kg burgonya.

ELKÉSZÍTÉS : 
Az összes sertéshúst közepes(2cm)kockákra daraboljuk.50dkg vöröshagymát megpucolunk,kockára vágunk,majd zsíron megfonnyasztunk.Ezután hozzáadjuk a vegyes sertéshúst,sózzuk borsozzuk.Pár gerezd fokhagymát adunk hozzá és addig pároljuk saját levében,még zsírjára sül.Ekkor megszórjuk piros törött paprikával,vízzel felengedjük-épphogy ellepje.Amikor már majdnem teljesen puha a hús,hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott sertés májat,majd a megtisztított,megmosott sertés velőt.Ízesítjük és néhány perc forralás után levesszük a tűzről.  
  Köretként adhatunk hozzá főtt sós burgonyát,valamint az elmaradhatatlan karikára vágott savanyú hagymát....
Ennek elkészítése :A hagymákat vékony karikára szeljük,sós vízben felforraljuk,majd rögtön leöntjük a levét.
Ezután hideg vizet adunk hozzá,melybe ecetet,cukrot,őrölt borsot rakunk,kinek-kinek a szája íze szerint.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !